Vad är en powerbank?

Det finns så många olika tillbehör till mobila enheter så ibland kan det vara svårt att hålla koll på vad som är vad och vilka funktioner de har. Är du inget tekniskt freak som hela tiden hänger med i utvecklingen så kanske du behöver söka reda på information genom att börja i ”andra änden” och söka på ”dåligt batteri i mobilen” eller ”batteriet håller inte så länge”. Förhoppningsvis får du upp något i sökresultatet som heter ”powerbank”. Om du hör till de som alltid får slut på batteriet i mobilen när du inte har möjlighet att ladda den under dagen, då är powerbank något för dig. I nästan alla undersökningar som görs om våra mobila vanor och vad vi önskar oss hos en mobil, så är det ”bättre laddningstid” som återfinns i toppen av önskningarna. Du kan ha den med dig i fickan eller i en liten väska då den är väldigt liten och smidig. Men då är nästa fråga, vilken av alla dessa powerbanks ska du köpa?

Varför använda powerbank?

Med alla funktioner och appar som nyttjas i mobiltelefonerna 2020 så krävs det ett ordentligt batteri för att du ska klara dig ett dygn. Tittar du mycket på videos och chattar via messenger så drar det mycket batteri och kanske klarar du dig inte ens en hel dag utan att behöva ladda. Förr i tiden höll batteriet i telefonerna i flera dagar (veckor) men å andra sidan så gjorde du inget annat med din mobil än att ringa och skicka sms. Nu är ju mobilen din personliga dagbok, chatt-kanal, musikkanal, dator, surfkanal, GPS, tv- och videokanal och så mycket annat (glömde jag nämna telefon med …).

Vilken storlek på powerbank är bäst?

Även powerbanks finns i flera olika storlekar med olika kapacitet och räcker olika lång tid. Kapaciteten mäts i mAH (milliamperetimmar), om du jämför en mobil med en powerbank så har en normal mobil ett batteri med runt 3 000 mAH och powerbanks brukar börja strax över 2 000 mAH och de finns att köpa ända upp till 30 000 mAH. Om jag får välja så köper jag hellre en powerbank med en större kapacitet. För att krångla till det lite och samtidigt förklara varför du bör välja en mer kraftfull powerbank så är det konstigt nog så att en powerbank med lika stor kapacitet som din mobil sannolikt inte kommer att orka ladda din mobil full. Strömförlusten i en powerbank är olika stor och om du har mobilen i gång när du laddar så drar den ju samtidigt ström. Men oavsett så är det alltid bättre att ha en powerbank än ingen alls till ett dött batteri.