Jag har länge tänkt bege mig ut på isen på vintern för att testa pimpelfiske, men sedan har det inte direkt blivit någon bra och hållbar is och då blir jag feg och struntar i att testa. Dålig is är absolut inte värt att gå ut på för att få fiska lite. Men om det nu blir någon is så är det inte svårt att pimpelfiska och du behöver inte så mycket utrustning till isfiske. Det är ett billigt och enkelt nöje och det går att skaffa utrustning för några hundralappar. Med din utrustning till isfisket kan du fånga röding, öring, abborre, lake, regnbåge, gädda och fler fiskar. Innan du ger dig ut för isfiske ska du alltid kontrollera tjockleken på isen på några olika ställen och glöm aldrig isdubbarna. Det kan vara skillnad på liv och död.
Isfiske & grundutrustning
Det du behöver som utrustning för att komma igång med isfiske är i princip ett pimpelspö och lina, några blänken och krokar, sedan kan du sätta igång. Om du är själv på isen måste du investera i ett isborr. Det är bra att ta med ett renskinn eller fårskinn att sitta på när du har lagt ut dina pimpelspön, om du har flera. Så länge du ska fiska lite mindre fiskar så kan du skaffa ett spö för under 200 kronor, en nylonlina i dimensionen 0,16-0,22 mm, och något som kallas för vertikalpirkar som finns i olika storlekar och vikt. Dessa är anpassade för att användas i vatten med olika djup. Ju djupare vatten desto tyngre. När det gäller abborrar så simmar dom ofta i stim så när du dragit upp en ska du snabbt ner med kroken igen, gärna strax ovanför botten.
Agn för isfiske
När du vill ha napp av abborre, gös och gädda är det mest effektivt att agna med betesfisk. Det vanligaste och mest effektiva brukar vara mört. Metspön för isfiske är gjorda för att de ska vara lätta att hantera på isen och är korta med en rulle och en indikator som talar om när du har napp. Ofta är det en lite fjädervippa och bjällror så du hör vilket spö det är napp på när du har i många på lite olika avstånd från varandra. Sedan vevar du bara in linan och drar upp fisken ur hålet, du måste röra om regelbundet så inte hålet fryser igen.